Forbereder hotellbygging – i uvanlig liten skala

I begynnelsen av mars starter byggingen av et helt nytt hotell i Kongsvinger. Arbeidene skal utføres av en gjeng som hverken er konfirmerte eller er gamle nok til å kjøre moped…

Ok, så er ikke hotelloppdraget bestilt av Petter Stordalen eller Olav Thon, men engasjementet blant «bygningsarbeiderne» er likefullt på høyden. De rundt 60 sjuendeklassingene ved Langeland skole fulgte i hvert fall konsentrert med da prosjektingeniør Lars Erik Flesvig nylig presenterte detaljene i byggeoppdraget: Et hotell med en standard som er tilpasset en gruppe bittesmå gjester som kan være utrydningstruede.

IMG_0881

Sjuendeklassingene ved Langeland skole følger nøye med på «instruksjonene» for byggeoppdraget.

– Dere skal altså bygge et insektshotell som vil være viktig for å bevare det biologiske artmangfoldet i området rundt Kongssenteret og Dr Juells Park. Byggingen skal starte om en måneds tid, og vi i Ø.M. Fjeld skal sørge for både plantegninger og nødvendige materialer. Når hotellet står ferdig, vil vi kunne glede oss over muligheten til å studere livet i et helt lite samfunn på uvanlig nært hold. Dette blir garantert spennende, morsomt og lærerikt!

Ungene i sjuende har lest ekstra mye om bier før møtet med Lars Erik. De kjenner forskjellen på sosiale og solitære (enslige) bier, og vet allerede at dette hotellet skal tilpasses de biene der hunnen har eneansvaret for larvene, selv om de foretrekker å bygge reir på samme lokalitet.

Ifølge Flesvig er det flere grunner til at ØMF inngår dette litt uvanlige samarbeidet med en barneskole:
– På den ene siden bidrar insektshotellet til viktige poeng i BREEAM NOR-sertifiseringen av Kongssenteret Vest. Poeng kan hentes på en rekke ulike områder, for eksempel innenfor støy- og vannbehandling, men denne gangen velger vi altså å satse på tiltak som legger tilrette for langsiktig påvirkning av artsmangfoldet. Ved å bygge dette hotellet, samt beplante området med 40 ulike trær og vekster som biene trives med, sørger vi for å bevare den lokale faunaen, forklarer Flesvig, og fortsetter:

Blant de unge jentene og guttene kan det være mange fremtidige fagarbeidere og ingeniører. – Derfor er det viktig å skape et godt inntrykk av ØMF så tidlig som mulig, sier Flesvig.

Blant de unge jentene og guttene kan det være mange fremtidige fagarbeidere og ingeniører. – Derfor er det viktig å skape et godt inntrykk av ØMF så tidlig som mulig, sier Flesvig.

– Den andre forklaringen er ønsket om bygge gode relasjoner til barna. Vi ønsker både å bygge oppunder interessen for byggfaget, samt å skape et positivt inntrykk av Ø.M. Fjeld gjennom oppveksten. Sannsynligvis er det flere fremtidige fagarbeidere og ingeniører blant elevene som skal utføre oppdraget. Greier vi å etablere et godt forhold til disse allerede nå, vil de sannsynligvis ta med seg inntrykket av ØMF som et morsomt og engasjert selskap videre i livet.

Elevene skal gjennom våren lage til sammen seks «rom» bestående av kubber og forskjellig innhold. Når alle rommene er klare vil ØMFs egne håndverkere bygge ferdig og montere hotellets innramming på sydsiden av kjøpesenteret.
– Vi bruker noen kroner på skikkelige materialer. Det er meningen at hotellet skal være en permanent del av bygget, og dermed er det viktig at både materialene og den estetiske utformingen holder god kvalitet, sier Flesvig.