fbpx

Massivtrebyggerne

Byggeplassen ved Glomma dufter av tre og er oppsiktsvekkende stille. Det er to av fordelene med å bygge i massivtre.– Ja, det er en behagelig arbeidsplass, gliser de seks karene i byggeledelsen.

Rundt 2700 kubikkmeter trevirke går med til byggingen av den nye ungdomsskolen på 10.500 m2 i Kongsvinger. Foreløpig kan ingen skandinaviske fabrikker levere massivtre i et så stort omfang, og dermed måtte de spesialproduserte elementene hentes fra Stora Ensos fabrikk i Østerrike. Først transportert med tog til Drammen, deretter med bil til Kongsvinger før de til slutt er satt sammen til et komplett råbygg med søyler, vegger og etasjeskillere av montører fra Woodcon. Kledning og alt innvendig tømmerarbeid håndteres av Ø.M. Fjelds egne fagarbeidere.

– Praktisk talt alt er av tre. Med unntak av betongsålen og noen supplerende stålkonstruksjoner, er det ikke mye som ikke kommer fra skogen i dette bygget, forklarer Harald Gjermundrød. Den rutinerte prosjektlederen startet planleggingen av bygget våren og sommeren i 2016, og allerede til neste skolestart skal skolen stå klar til å ta imot 700 ungdommer fra hele Kongsvinger.

– Joda, det er bare tida og veien, men samtidig føler jeg at vi har god kontroll. Det mest krevende var egentlig starten. Produksjonstiden på elementene gjorde prosjekteringen til en real utfordring. Tegningene rakk knapt å bli tørre før fabrikken måtte begynne å lage neste element. Vi har også merket at rådgivermiljøene foreløpig har lite erfaring med massivtre, særlig på akustikk og brann. Det er ikke så mange å spørre til råds, men vi har heldigvis greid å knytte til oss de beste folkene. Jeg er helt sikker på at den nye ungdomsskolen kommer til å bli et praktbygg, sier Gjermundrød. 

Selv om Ø.M. Fjeld etter hvert har høstet erfaring med flere massivtreprosjekter, er byggemetoden fremdeles relativt ny her til lands. Til og med en rutinert prosjektleder som Gjermundrød, med mer enn 30 års erfaring, må innrømme at det er spennende å lære noe nytt:

– Monteringen av tre-elementene er ikke så ulikt å jobbe med prefabrikkert betong, men det er klart at vi i støter på situasjoner som vi ikke har vært borti før. Heldigvis har vi en stab som er ekstremt løsningsorienterte og flinke til å lære. Uansett er det ikke mange entreprenører som har mer erfaring enn oss på massivtre, så erfaringene vi henter herfra, bør være god å ta med seg til lignende prosjekter i fremtiden. 

Den som besøker byggeplassen kan ikke unngå å legge merke til at det hersker en slags merkelig ro på tomta der den gamle ungdomsskolen lå frem til sommeren 2016. Naboer og forbipasserende på den populære strandpromenaden mellom skolen og Glomma, må jo nesten lure på om det i det hele tatt jobbes der inne. Beviset for at det faktisk skjer noe, må være at den trekledde bygningskroppen til skolen og den nye flerbrukshallen blir vakrere for hver dag som går.

– Joda, her jobbes det, kan jeg forsikre. Men i tillegg til den gode lukta av tre er det behagelige støynivået kanskje en av de aller mest merkbare forskjellene fra tradisjonelle byggeplasser. Å bearbeide stål og betong støyer ganske mye. Å bygge i tre har også sine utfordringer, men det er i alle fall mye mer skånsomt for ørene, både for omgivelsene og for oss på anlegget. Det er nesten så behagelig at jeg muligens kommer til å insistere på å bygge kun i tre heretter, fleiper Gjermundrød.

2018-12-06T18:32:07+02:00