fbpx

– Målet mitt er å bli den beste snekkeren. Det kan jeg bare lære i Ø.M. Fjeld.

– Det aller viktigste er å være positiv, hjelpsom og hyggelig. På den måten får du et godt forhold til kollegaene. Det vil du trenge gjennom et langt arbeidsliv.

Veteranen Per Nordby deler gjerne sine beste erfaringer med en av selskapets yngste medarbeidere, lærlingen Andreas Andersson fra Oslo.

Mens Per har vært ansatt i Ø.M. Fjeld siden 1974, hadde Andreas sin første arbeidsdag for bare noen måneder siden. Men 19-åringen er fast bestemt på å bli en svært god snekker – gjerne den aller beste – og han forteller at han tok seg god tid til undersøke alternativene før han bestemte seg for å prøve Ø.M. Fjeld.

– Jeg tok meg tid til å undersøke og forkaste mange andre selskaper. Først sjekket jeg mulighetene for en lærlingplass i Oslo-området, men denne tanken slo jeg ganske raskt fra meg. Mitt inntrykk er at det er for mange som driver slurv og lettvintheter i hovedstaden, dårlige steder å være hvis du er interessert i å lære håndverket på en skikkelig måte. Jo flere jeg snakket med, desto mer fikk jeg et inntrykk av at Ø.M. Fjeld var det solide, seriøse selskapet jeg var på utkikk etter, forteller Andreas. Nå har han altså vært her på anlegget til den nye ungdoms-skolen i Kongsvinger siden i høst, og alt har så langt stått til forventningene.

– Kollegaene er hyggelige, og jeg føler at jeg lærer noe hver eneste dag, sier den unge lærlingen, som også har ordnet seg hybel i Kongsvinger for å slippe dagpendling til og fra Oslo. Ø.M. Fjeld har lange tradisjoner for å ta imot lærlinger, og i løpet av årene har selskapet utviklet et av bransjens beste lærlingprogrammer. Hvert år tar selskapet ansvar for 6-12 lærlinger, og denne vinteren er rundt 25 kommende fagarbeidere tilknyttet ulike prosjekter i regi av Ø.M. Fjeld og datterselskapene.

– Målet vårt er til enhver tid å ha ti prosent lærlinger blant fagarbeiderne. Vi ser en rekke åpenbare fordeler med å ta ansvar for å hjelpe unge inn i arbeidslivet. For det første sikrer vi god rekruttering til selskapet og bransjen, dernest er det ingen tvil om at de også utgjør en betydelig ressurs for oss. Arbeidsmiljøet påvirkes positivt med ansatte i alle alderstrinn, og vi har sett mange eksempler på at de tar med seg verdifull kompetanse rett fra skolebenken, sier Lars Christian Stømner, leder for personal og ressurs.

Lærlingene i ØMF-selskapene følges daglig opp av de ansatte på byggeplassen. I tillegg blir lærlingene månedlig besøkt på byggeplassen for å snakke om status, utvikling og utfordringer. To ganger i året arrangeres det også fellessamlinger, hvor lærlingene tas ut av produksjonen for å bli bedre kjent. Høstsamlingen består av faglig innhold og besøk av arbeids-tilsynet og politiet med holdninger som tema. Samlingen på våren arrangeres på Maarud Gaard med sosiale aktiviteter der målet er å styrke samholdet. Bedriften innbyr til fem-kamp med blant annet leirdueskyting og øksekast. Hensikten er naturligvis å styrke relasjonen mellom lærlingene og selskapet.

2018-12-06T12:47:58+02:00