fbpx

Edward er ny miljøsjef i Ø.M. Fjeld

Edward Aas (27) er ansatt som miljøsjef i Ø.M. Fjeld-konsernet. Han kommer fra stillingen som prosjektlederassistent, og har blant annet vært sentral i byggingen av det prisbelønte prosjektet The Plus.

– Vi satser mye på utvikling av unge, talentfulle ledere i Ø.M. Fjeld, og da er det ekstra hyggelig å kunne ansette et av våre egne yngre talenter i en sentral lederstilling i konsernet. Edward har fra første stund vist en enestående vilje til å lære, utvikle seg og ikke minst ta ansvar. Til tross for at han er ung, har han gjennom flere svært ambisiøse miljøprosjekter allerede tilegnet seg verdifull kompetanse som nå kan brukes i den viktige miljø- og klimasatsningen vår, sier adm. dir. Kjell Bjarte Kvinge i Ø.M. Fjeld.

Siden Edward som nyutdannet fra NTNU Gjøvik ble ansatt i Ø.M. Fjeld som prosjektingeniør i 2017, har han vært dypt involvert i hele tre store, komplekse prosjekter som alle er blitt, eller er ferd med å bli, nominert til Årets Bygg.

Hans første prosjekt ble Kongsvinger Ungdomsskole, en av landets aller første massivtre-skoler. Deretter var han med på byggingen av det spektakulære biblioteket Samling i Nord-Odal, før han i januar 2020 gikk løs på produksjonsanlegget The Plus (Vestre) i Eidskog. The Plus omtales som verdens mest miljøambisiøse møbelfabrikk, og har allerede vunnet og er nominert til flere høythengende priser. Både for de arkitektoniske løsningene og den krevende byggteknikken, men ikke minst også for den miljøvennlige måten fabrikken er bygget på.

– Du kan godt si at jeg har vært heldig med prosjektene jeg har fått delta i. Ambisjonen for The Plus er å bli miljøsertifisert til BREEAM-NOR Outstanding, og i løpet av hele byggeprosessen høstet vi svært verdifull erfaring som vil være gull verdt de neste årene, sier 27-åringen, som tror alderen vil være en fordel i arbeidet med å få til omstilling i en litt konservativ bransje.

– Vår generasjon er nok litt utålmodig, og vi er nysgjerrige overfor forandringer. Jeg tror det er lurt å se på de nye kravene som nye områder vi kan bli gode på. Selv om for eksempel bruk av lavkarbonbetong kan prege driften under kalde vintermåneder, er min erfaring at det er mulig å oppnå store klimagevinster uten at det får negative konsekvenser hverken for økonomi eller kvalitet, sier Edward, og trekker frem et konkret eksempel fra The Plus for å illustrere:

– Da vi skulle velge grunnisolasjon, hentet vi inn tilbud fra fire ulike leverandører. Produktene var nesten identiske når det gjaldt pris, egenskaper og kvalitet, men da vi så nærmere på miljødeklarasjonen til produktene, oppdaget vi at det var enorme forskjeller. Ved å velge det ene produktet fremfor et av de andre, kunne vi faktisk halvere klimagassutslippet for disse materialene – uten at det gikk utover verken kvaliteten eller økonomien, forteller Edward.

2023-02-23T15:23:29+02:00